Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka

Głodówka

Całkowite lub częściowe wstrzymywanie się od jedzenia, trwające przez dany okres czasu. Dzieli się na łagodne, umiarkowane i ścisłe.

Głód

Stan organizmu wywołany długotrwałym niespożywaniem jedzenia. Sygnalizowany jest przez część mózgu - podwzgórze. Stanowi fizjologiczny bodziec do spożycia pokarmu.

Głód utajony

Brak witamin i minerałów nieodczuwalny przez organizm ze względu na dostarczanie mu odpowiednich ilości składników energetycznych.

HDL

Dobry cholesterol, przeciwdziała miażdżycy.

Hemoglobina glikolowa (HbA1c)

Parametr, który pozwala lekarzowi ocenić ostatnie 3 miesiące leczenia cukrzycy, pożądany zakres HbA1c ≤ 7%, jest to „scukrzony” odsetek hemoglobiny (...)

więcej

Indeks glikemiczny

IG-jest to klasyfikacja produktów spożywczych na podstawie wpływu na stężenie glukozy we krwi. Indeks to średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17