Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Część błonnika pokarmowego. Nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Nie jest trawiony ani rozkładany przez bakterie jelitowe. Wpływa głównie na (...)
Składnik pożywienia, występujący w produktach roślinnych. Stanowi dla organizmu substancję balastową, która reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz rozwój (...)
Część błonnika pokarmowego. Zawiera związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być w jelitach degradowane przez drobnoustroje, dostarczając niewielkich ilości (...)
Rodzaj tkanki tłuszczowej. Jest dobrze ukrwiona i silnie unerwiona o brązowym zabarwieniu. Powoduje zwiększone uwalnianie energii w postaci ciepła, dzięki czemu zapobiega (...)
To rodzaj pokarmu zjadanego przez każde zwierzę w celu utrzymania lub poprawy jego stanu zdrowia. Pochodzi z języka greckiego od słowa "diaitia". Oznacza ona (...)
Dieta stosowana przez osoby chore na celiakię. Wymaga eliminowania produktów, przetworów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, które zawierają białko gliadynę.