Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Dobra kondycja fizyczna i psychiczna, bez objawów choroby i kalectwa. Wpływ na dobry stan zdrowia nają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko społeczne (...)
Sposób odżywiania się charakterystyczny dla danego regionu kraju lub danej grupy osób. Zależy od czynników kulturowych i ekonomicznych.
Dostarczanie organizmowi pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji (...)
Nauka badająca wpływ pożywienia na organizm człowieka na poziomie tkankowym, molekularnym całego organizmu oraz populacji.
Podawanie substancji odżywczych do przewodu pokarmowego drogą inną niż doustna. Używając zgłębnika wprowadzamy pożywienie przez nos, przez cewnik wprowadzamy składniki (...)
Dostarczanie niezbędnych składników odżywczych do organizmu w postaci kroplówki. Białka dostarczamy w formie aminokwasów, tłuszcze w postaci emulsji (...)