Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka

Puste kalorie

Termin dietetyczny określający wysoko-energetyczne pokarmy, najczęściej silnie przetworzone, które mają niską wartość odżywczą. „Puste kalorie” mają taką (...)

więcej

Racja pokarmowa

Ilość jedzenia przeznaczona do spożycia w ciągu danego dnia lub innego okresu czasu.

Sacharyna

Sztuczny środek słodzący. Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od cukru, nie posiada wartości odżywczych (nie jest trawiona przez organizm człowieka). Znajduje (...)

więcej

Składnik odżywczy

Substancja chemiczna dostarczana do organizmu poprzez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ trawienny i wydobywany jest z niego w procesie trawienia. (...)

więcej

Składnik pokarmowy

Substancja zawarta w żywności oddziałująca pozytywnie lub negatywnie na organizm po wchłonięciu do niego.

Składniki odżywcze

Substancje chemiczne wprowadzane do organizmu z pokarmem, są potrzebne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Do składników odżywczych zaliczamy między innymi (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17