Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Właściwość czynnych substancji (głównie mono i disacharydów) lub zawierających je produktów żywnościowych do pobudzania receptorów w jamie ustnej (...)
Preparat słodszy od sacharozy. Służy do słodzenia napojów i pokarmów.
Kompleksowe wrażenie odbierane przez zmysły powonienia i smaku oraz powierzchnię jamy ustnej. Smakowitość wiąże się z takimi cechami pokarmów jak: smak, zapach, (...)
Kulturowo i społecznie znormalizowany zespół zachowań związanych z wyborem pożywienia i jego przygotowaniem oraz konsumpcją w posiłkach. Ocena sposobu żywienia (...)
Strukturalny, czynnościowy i biochemiczny stan organizmu, który jest następstwem sposobu żywienia. Wpływa na niego wchłanianie i wykorzystywanie przez organizm (...)
Suplementy diety, stosowane okresowo uzupełniają podstawową dietę w niezbędne składniki odżywcze między innymi witaminy oraz składniki mineralne. Suplement występuje często (...)