Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > G

GLU (glukoza)

Utrzymujące się podwyższone stężenie glukozy we krwi świadczy o cukrzycy.

GLU (glukoza)

Utrzymujące się podwyższone stężenie glukozy we krwi świadczy o cukrzycy.

Glukagon

Hormon wydzielany przez trzustkę przede wszystkim w momencie niedocukrzenia, działający przeciwstawnie do insuliny, czyli powodujący wzrost stężenia cukru we krwi.

Glukoza

Cukier prosty, podstawowy związek energetyczny dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest składowana w formie cukrów złożonych - skrobi i glikogenu. W żywności glukoza występuje we krwi i tkankach zwierzęcych, oraz z owocach i miodzie.

Gluteliny

Białka proste, nierozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli obojętnych. Występują w zbożach i nasionach roślin dwuliściennych.

Gluten

Białka roślinne, występujące w ziarnach zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Jest to choroba typu (...)

więcej
Strona: 1 2 3