Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Gluteliny

Białka proste, nierozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli obojętnych. Występują w zbożach i nasionach roślin dwuliściennych.

Gluten

Białka roślinne, występujące w ziarnach zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z (...)

więcej

Kazeina

Białko stanowiące główny składnik mleka, które wytrąca się po jego zakwaszeniu. Zawiera duże ilości proliny, kwasu glutaminowego i lizyny. Odgrywa podstawową (...)

więcej

Keratyna

Białko będące głównym składnikiem włosów, paznokci, naskórka. Trudno ulega hydrolizie, w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawione.

Ketony

Świadczy o braku insuliny w organizmie, jest wynikiem spalania tłuszczu zamiast glukozy, czyli gdy komórki głodują. Pojawia się zazwyczaj, gdy cukier we krwi osiąga (...)

więcej

Kolagen

Główne białko tkanki łącznej. Występuje w narządach wewnętrznych i skórze jak również w chrząstkach i kościach. Jest odpowiedzialny za elastyczność (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7