Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > S

Sacharoza

Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi.

Sacharydy (Cukrowce, Węglowodany)

Związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a (...)

więcej

Sacharyna

Sztuczny środek słodzący. Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od cukru, nie posiada wartości odżywczych (nie jest trawiona przez organizm człowieka). Znajduje zastosowanie przy produkcji napojów, deserów, gum do żucia i produktów dla diabetyków.

Salmonelloza

Choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią (pałeczką) chorobotwórczą z grupy o nazwie Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową po spożyciu pokarmów zawierających bakterię salmonelli, po około 12-24 godzinach dochodzi do wystąpienia pierwszych (...)

więcej

Saponiny

Związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Znajdują się w między innymi w szpinaku, burakach, szparagach. Po wniknięciu do krwiobiegu mogą powodować hemolizę erytrocytów. Zaliczają się do tzw. substancji antyodżywczych.

Selen (Se)

Selen jest pierwiastkiem niezbędnym choć jego rola w ustroju ludzkim nie jest jeszcze dobrze poznana. Selen chroni nasz układ odpornościowy, broniąc nas przed wirusami i bakteriami. Działa też przeciwzapalne, dlatego wspomaga leczenie niektórych przewlekłych schorzeń, jak toczeń  (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6