Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Cukier prosty występujący w żywności głównie jako składnik węglowodanów złożonych, zaliczanych do błonnika pokarmowego.
Ilość metabolicznie aktywnej tkanki w organizmie człowieka. Oblicza się ją poprzez podniesienie do potęgi 0,75 całkowitej masy ciała człowieka.
Substancja, która bierze udział w reakcjach biochemicznych zachodzących w organizmie jako produkt końcowy, początkowy lub substrat.
Przemiany biochemiczne i energetyczne zachodzące w komórkach żywych organizmów. Dzieli się na anabolizm i katabolizm.
Metale, których gęstość przekracza 5 g/cm³. Metalami ciężkimi są np.: miedź, kadm, ołów, rtęć, cynk, chrom, nikiel, molibden i arsen. Ze względu na znaczną toksyczność wielu tych metali i zdolność do kumulacji (np. w kościach, nerkach, mózgu) ich sole oraz tlenki (...)
Przewlekła choroba polegająca na gromadzeniu się w błonie wewnętrznej tętnic (głównie aorty tętnic wieńcowych i mózgowych) cholesterolu i innych lipidów. Prowadzi to do chorób wieńcowych, udarów, powstania tętniaka.