Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Pożyteczne bakterie bytujące w jelitach człowieka, których namnażaniu sprzyja spożywanie mlecznych produktów fermentowanych (np. jogurt, kefir, mleko acidofilne)
Związek organiczny powstający poprzez rozpad hemu, składowej części hemoglobiny, uwolnionej podczas degradacji czerwonych krwinek. Zwiększony poziom bilirubiny w osoczu nazywany jest hiperbilirubinemią, może on być spowodowany schorzeniami o różnorodnej etiologii między innym także (...)
Biochemia jest to nauka na pograniczu biologii i chemii organicznej, która zajmuje się substancjami organicznymi o dużym znaczeniu biologicznym, takimi jak węglowodany, białka, kwasy nukleinowe, lipidy i aminokwasy oraz przemianami chemicznymi zachodzącymi wewnątrz żywych komórek.
Stanowią grupę związków flawonoidowych, pochodnych gamma benzopirenu (flawony, flawanole), wykazujące właściwości przeciwutleniające, szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym. Należą do nich min. kwercetyna, rutyna, hesperydyna.
Biologia z greckiego bios - życie i logos - słowo, nauka. Jest to dziedzina nauki zajmująca się badaniem życia. Nauka ta skupia się na charakterystyce, klasyfikacji oraz zachowaniu organizmów żywych, jak także sposobie powstawania nowych gatunków oraz zależnościami między nimi a (...)
Proces zachodzący w organizmach żywych, w wyniku którego prostsze związki zamieniane są na formy bardziej złożone.