Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Związek organiczny powstający w organizmie z adenozynotrifosforanu, pantotenianu oraz beta merkaptoetyloaminy, służący jako przenośnik grup acylowych. Uczestniczy w (...)
Organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest odpowiedzialny za przenoszenie (...)
Zasadowy związek organiczny pochodzenia roślinnego. Możliwe jest otrzymywanie go w sposób syntetyczny. Jest stymulatorem dodawanym między innymi do coli. Pobudza (...)
Związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i (...)
Związek chemiczny występujący w organizmie, który ani go nie produkuje ani też w normalnych warunkach nie przyjmuje z pożywieniem. Inaczej mówiąc, jest to (...)
Najgroźniejsze trucizny środowiskowe pochodzenia mikrobiologicznego. Mogą występować w żywności i organizmie człowieka w wyniku reakcji azotynów i ich tlenków (...)