Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Inaczej witamina B2. Witamina rozpuszczalna w wodzie.
Odpowiada za przemianę białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.
Niedobór:
- zmiany skórne takie jak np. łojotok
- zmiany w obrębie rogówki, światłowstręt, pogorszenie ostrości wzroku, łzawienie
- opóźnienie wzrostu, wypadanie włosów
- kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność
- zaburzenia oddechowe
- wadliwe działanie układu nerwowego i błon śluzowych
- dystrofia mięśni
Nadmiar:
- nudności i wymioty
Źródła witaminy:
- jaja, wątroba
- migdały i orzechy włoskie
- zielone części warzyw, fasola, groch, soja
- łosoś, pstrąg, makrela, małże
- pieczywo pełnoziarniste
- mleko, jogurt, kefir, maślanka
Zapotrzebowanie: ok. 1,5 mg na dobę.