Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Witaminę tą stosuje się głównie jako dodatek do żywności (E306 ). Jest przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Dla człowieka najistotniejszą rolę pełni α-tokoferol. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga leczenie bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.
Niedobór:
Awitaminoza może powodować:
- rozdrażnienie, brak koncentracji,
-osłabienie mięśni, starzenie się skóry, złe gojenie się ran, pogorszenie wzroku,
-niedokrwistość, bezpłodność,
-choroby serca.
Nadmiar:
Hiperwitaminoza witaminy E jest raczej nie występuje, ale może wywołać zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia. Stosowanie dużych dawek witaminy E
w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu.
Witamina E występuje w produktach tłuszczowych (oleje, orzechy, margaryny, masło, mleku) oraz w marchewce, brokułach, brukselce, jajkach.