Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka > Wady żywieniowe

Wady żywieniowe

Zaburzenia prowadzące do nieprawidłowego dostarczania składników odżywczych do ustroju. Wady żywieniowe możemy podzielić na pierwotne oraz wtórne.

 Przyczyny wad pierwotnych:

  • niedobory jakościowe (jest przyczyną braku niezbędnych pierwiastków lub witamin),
  • zły stosunek składników odżywczych (czynnik rozwoju takich chorób jak: miażdżyca, cukrzyca, itp),
  • nieregularne przyjmowanie posiłków,
  • niedobór lub nadmiar pokarmu (spadek lub wzrost masy ciała).

Wtórne wady żywieniowe są skutkiem zaburzeń przyjmowania, trawienia i wchłaniania pokarmów o prawidłowym składzie substancji odżywczych.

powrót