Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Barwniki > Koszenila, Karmin

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Barwniki > Koszenila, Karmin

Koszenila, Karmin

Jest barwnikiem otrzymanym z  żeńskich form mszycy o nazwie koszenila które żerują na kaktusach z rodzaju Opuncja, otrzymuje się je z ciała i jaj owadów. Głównym składnikiem koszenili jest kwas karminowy (karmin), który jest rozpuszczalny w wodzie. Jest odporny na ogrzewanie, działanie światła i tlen. Należy do nielicznych naturalnych barwników, które nie ulegają degradacji z upływem czasu. Koszenila nie jest kancerogenna ani toksyczna.
Stosowany do barwienia napojów alkoholowych i przetworzonych produktów mięsnych.

Tagi: barwniki
powrót