Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Składniki mineralne > Cynk (Zn)

Cynk (Zn)

Cynk jest niezbędnym składnikiem dla roślin, zwierząt i człowieka. Istotny do stabilności błony komórkowej oraz dla tworzenia się zasobów insuliny w organizmie. Niedobór cynku objawia się utratą apetytu i upośledzeniem wzroku, brak gojenia się ran, zaburzenia smaku i węchu, zmniejszonej odporności na zakażenia, zaburzeń w rozwoju narządów płciowych.

Źródła:
- sery żółte,
- szprotki,
- krewetki, ostrygi,
- drób – kaczka, indyk,
- mięso – cielęcina, wołowina.

powrót