Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze > Polisacharydy

Polisacharydy

Wielocukry, czyli polisacharydy, są to węglowodany złożone. Powstają  przez połączenie kilku cząsteczek jednocukrów. Nie rozpuszczają się w wodzie, nie są substancjami krystalicznymi oraz nie maja słodkiego smaku. Cukry złożone zaopatrują nasz organizm w energię o dużej jakości odżywczej. Dzieje się tak dlatego, ponieważ nasz układ trawienny potrzebuje długiego czasu do rozłożenia za pomocą enzymów trawiennych cukrów złożonych na cukry proste takie jak cukier gronowy (glukoza), cukier owocowy (fruktoza) albo cukier mlekowy, które przez jelita docierają do krwi, a następnie za jej pośrednictwem do wszystkich komórek organizmu, gdzie wykorzystywane są do pozyskania energii lub magazynowane w postaci glikogenu. Przykładami polisacharydów jest skrobia roślinna, glikogen i pektyna. Węglowodany złożone znajdują się głównie we włóknach roślin, a najlepszym ich źródłem sa owoce i warzywa, surówki i sałatki, ziemniaki oraz produkty z pełnego ziarna.

powrót