Jesteś tu: Strona główna › Czytelnia

Szukaj:

CZYTELNIA > Witamina E

Szukaj artykułu:

Zapraszamy Państwa do przeczytania artykułów, które zostały zamieszczone w dotychczasowych wydaniach
„Informatora o Programie Zyskaj Zdrowie i lekach bez recepty”.
Aby wyszukać artykuł na wybrany temat, prosimy skorzystać z wyszukiwarki lub z indeksu alfabetycznego.

ABCĆDEFGHIJKLMNOPRSŚTUWZŻ
Jesteś tutaj: CZYTELNIA > Witamina E

Witamina E

    Witamina E (tokoferol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 10 mg dla mężczyzn oraz 8 mg dla kobiet.

Znaczenie dla organizmu człowieka

  • Jest najsilniejszym przeciwutleniaczem występującym w komórkach, chroni przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziałając procesom starzenia się organizmu.
  • Bierze udział w przemianie materii, jako związek antyoksydacyjny i zwiększający podaż tlenu.
  • Zapobiega utlenianiu witaminy A, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów.
  • Obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi.
  • Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
  • Pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych oraz miażdżycę naczyń krwionośnych.
  • Ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty.
  • Jest niezbędna dla mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy.
  • Uczestniczy w procesach odtruwania organizmu.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
  • Ułatwia gojenie się ran, wygładza skórę i blizny.

Witamina E – witaminą młodości

  • Zapobiega wysuszeniu naskórka, wiotczeniu, łuszczeniu i przebarwieniu skóry.
  • Hamuje występowanie plam starczych na skórze.
  • Kosmetyki z witaminą E przyspieszają proces odnowy skóry i poprzez zatrzymanie wody w naskórku korzystnie wpływają na jej nawilżenie.
  • Wywiera korzystny wpływ na strukturę i kondycję włosów.
  • Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
  • Można stwierdzić, że witamina E ma właściwości „konserwujące” organizm – warto wiedzieć, że stosowana jest jako naturalny konserwant (E306), zapobiegający jełczeniu tłuszczu.
  • Jest silnym antyoksydantem, dlatego może neutralizować wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę w tkance łącznej skóry właściwej. Działanie wolnych rodników jest bardzo destrukcyjne: powoduje utratę elastyczności i sprężystości skóry, a w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia powstawania zmarszczek, tym samym postępowania procesu starzenia komórek skóry.

Niedobór witaminy E

    Niedobór witaminy E występuje bardzo rzadko. Najczęstszą przyczyną jest zła dieta, mało urozmaicona, w której brak jest składników będących źródłem tej witaminy. Niedobór witaminy E może się objawiać zmęczeniem, rozdrażnieniem, osłabieniem zdolności koncentracji, bezsennością, zaburzeniami funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych, zmianami zwyrodnieniowymi układu nerwowego. Brak tej witaminy może przyspieszać proces starzenia skóry oraz jej rogowacenie, złe gojenie się ran. Ponadto może powodować problemy ze wzrokiem, niedokrwistość, bezpłodność, u kobiet w ciąży możliwość poronień. Jej niedobór zwiększa ryzyko chorób sercowo naczyniowych czy nowotworowych.

Nadmiar witaminy E

    Nadmiar witaminy E także występuje rzadko. Jeśli już do niego dojdzie, mogą pojawić się zawroty i bóle głowy, zmęczenie, znużenie, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.

Źródła witaminy E

    Powstaje ona tylko w roślinach, zwierzęta jej nie syntetyzują. Występuje głównie w olejach roślinnych takich jak: olej z kiełków pszenicy, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej lniany. Ponadto duże jej ilości znajdziemy w kiełkach pszenicy, migdałach, orzechach włoskich, bananach oraz w niektórych warzywach np. zielonej sałacie, kapuście, zielonym groszku, fasoli, pietruszce czy brokułach. Witamina E ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła, więc najlepszym jej źródłem jest żywność nie poddana obróbce cieplnej. Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo, ponieważ proces uszlachetniania niszczy ją w aż 75%.

Julia Podlipniak
specjalista ds. żywienia

Magdalena Burian
dermokonsultantka

Publikacja: marzec 2014

Źródła:
www.witamina.info.pl
www.pl.wikipedia.org
„Witaminy, minerały i suplementy” - Krzysztof Abramek, Wydawnictwo „Złote Myśli”, 2007


 

Tagi: Witamina E
powrót