Jesteś tu: Strona główna › Czytelnia

Szukaj:

CZYTELNIA > Dieta dla cukrzyka

Szukaj artykułu:

Zapraszamy Państwa do przeczytania artykułów, które zostały zamieszczone w dotychczasowych wydaniach
„Informatora o Programie Zyskaj Zdrowie i lekach bez recepty”.
Aby wyszukać artykuł na wybrany temat, prosimy skorzystać z wyszukiwarki lub z indeksu alfabetycznego.

ABCĆDEFGHIJKLMNOPRSŚTUWZŻ
Jesteś tutaj: CZYTELNIA > Dieta dla cukrzyka

Dieta dla cukrzyka

Dietetyk radzi

    Jednym z elementów leczenia cukrzycy jest prawidłowo dobrana dieta. Są to proste zasady zdrowego sposobu żywienia, które przyczyniają się do obniżenia stężenia glukozy we krwi i w konsekwencji do poprawy zdrowia.

Warto zapamiętać:

  • Należy spożywać pięć posiłków dziennie podzielonych na trzy posiłki główne i dwie mniejsze przekąski. Większa ilość mniejszych posiłków pozwoli uniknąć uczucia głodu.
  • Bez ograniczeń można jeść warzywa o niskim indeksie glikemicznym (np. ogórki, pomidory, sałatę, marchew, kalarepę) oraz pić wodę mineralną, sok pomidorowy, herbatę i kawę (uwaga: nie słodzone cukrem!). Warzywa zawierają dużo błonnika, który nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi i opóźnia wchłanianie cukrów.
  • Należy zmniejszyć o połowę dotychczas (czyli przed chorobą) jedzone porcje pieczywa, makaronu, ryżu, płatków śniadaniowych i owoców. Trzeba także jeść mniej mięsa i produktów nabiałowych, szczególnie serów.
  • Nie powinno spożywać się także produktów, które zawierają dużo cukru, jak np. czekolada,
  • cola, słodycze, ciasta, miód, ponieważ zawierają one dużo cukru przetworzonego.
  • Należy ograniczyć stosowanie soli. Zamiast niej można używać przypraw, aromatycznych ziół, cytrynę.

TALERZ CUKRZYKA
Co powinno się na nim znaleźć?

  • 50-60% - węglowodany, najlepiej złożone (pełne ziarna zbóż, warzywa, ziemniaki, nasiona strączkowe),
  • 30% - tłuszcze, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne); tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, śmietana, smalec, pełnotłuste mleko, żółte sery) powinny stanowić maksymalnie do 10% ogółu energii,
  • 10-15% - białko (chude mięso, ryby, białko roślinne).
     

Julia Podlipniak

Publikacja artykułu: listopad 2011 r.


 

powrót